Despre Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir

 „Se-aude în tot Universul
Şoapta naiului tău."
(Grigore Vieru)

Gheorghe Zamfir - supranumit în toată lumea Regele naiului, este unul din marii muzicieni contemporani. Într-o carieră muzicală planetară de peste 50 de ani, cîștigă peste 120 de discuri de aur și platină pentru cele 190 de discuri înregistrate într-un tiraj de sute de milioane.

Gheorghe Zamfir este un artist polivalent. Compozitor, dirijor, interpret cu exprimări muzicale în stilul folcloric, dar și în cel cameral, în cel simfonic și, evident în cel instrumental și chiar în cel vocal. Este singurul artist român care a obținut discuri de aur în USA.

Pentru uriașa și unica sa carieră internațională i s-au decernat cele mai alese distincții ale țărilor în care a concertat. În cele trei rînduri cînd a fost invitat la Vatican, Sfîntul Scaun i-a decernat de fiecare dată Medalia de Onoare a Vaticanului. A mai obținut și titlurile de cavaler al Franței, Belgiei, Luxemburgului, apoi Ordinul Meritul Cultural al Franței, Ordinul Comandorului din Columbia. 

Notorietatea sa, valoarea uriașă incontestabilă, arta sa, exprimată în mai toate formele ei, de la muzică la pictură, de la pictură la cea mai fină poezie, apoi uriașa sa contribuție la preluarea, promovarea și păstrarea folclorului național, fac din concetățeanul nostru cea mai prețioasă valoarea pe care acest minunat popor a creat-o în ultimele decenii, o valoarea autentic planetară, cunoscută, recunoscută, apreciată, idolatrizată pe oricare dintre meridianele planetei. Este o personalitate de excepție, numele său fiind recunoscut și apreciat cum se cuvine oriunde te-ai afla. Clasamentele mondiale din domeniu îl plasează în  primele locuri la indicatori cum ar fi numărul de discuri produse și vîndute, la numărul concertelor, numărul țărilor în care a concertat.

Fără îndoială, folclorul național a fost cel mai bine difuzat pe glob de către Gheorghe Zamfir, neîndoielnic contribuția maestrului la dezvoltarea muzicii este covîrșitor, cu siguranță, Gheorghe Zamfir este copleșitor prin unicitatea sa, prin miracolul pe care îl creează în jurul său, fără îndoială muzica sacră pe care maestrul a introdus-o în repertoriul său, ca și aducerea muzicii laice în catedralele, domurile, bazilicile planetei, au revoluționat nu numai muzica, cît, mai ales, au adus muzica în locuri în care pînă atunci nimeni nu a cutezat să intre, pentru că a pune muzică laică lîngă muzică sacră părea pentru oricine un lucru mult prea greu de realizat. 

București, 10 martie 2015
Prof.univ.dr. Eugen Blaga