Discursul președintelui 2016

Doru & Andrea

Buna seara Andreea, buna seara tuturor....

Sunt mandru si onorat de faptul ca peste 800 de inimi bat la fel, in aceasta seara, la Ateneul Roman, pentru un scop comun: promovarea si valorizarea profesiei de asistent social.

Va multumesc pentru prietenia dvs.!

Sunt recunoscator partenerilor si prietenilor ale caror solutii financiare au facut posibila prezenta noastra aici, si in acest an. Multumesc dlui Alexandru Tomescu, un artist desavarsit si magician al viorii Stradivarius, pentru faptul ca in aceasta seara a coborat muzica clasica printre noi pamantenii, actritei Daniela Nane pentru momentul poetic de exceptie, prietenilor de la Proconsul care, sunt sigur, vor incheia seara intr-un mod magistral.

Peste toate aceste multumiri, gandul si recunostinta noastra se indreapta catre o Doamna care, in fiecare an, a dat stralucire si maretie intalnirlor noastre, o Doamna coborata parca din mitologia antica: Andreea Marin....Ambasadorul Excelentei in Asistenta Sociala!

Este pentru prima data cand atat de multe oficialitati ne onoreaza cu prezenta in 20 de ani. Aveam de transmis un Vis al asistentilor sociali domnului Ministru al Educatiei, dar din pacate nu a mai ajuns in mijlocul nostru, treburile administrative si dregatoriile tarii l-au tinut departe de noi, dar ii rog pe colegii dansului din minister sa-i transmita Visul asistentilor sociali din Romania de a avea o Scoala Doctorala in Asistenta Sociala! In egala masura aveam un Vis de transmis si doamnei ministru de resort, dar si de aceasta data lipseste din mijlocul nostru. Va rog transmiteti doamnei minsitru Visul asistentilor sociali de a reda gloria si splendorile din perioada interbelica aceste profesii!

Albumul Asistenta Sociala: o chemare, o misiune, un destin, Contine povestile de succes a 30 de asistenti sociali, oameni de succes in viata si profesie, ce transmit convingerea ca se poate atinge excelenta si in asistenta sociala. Ii rog sa se ridice in aplauzele dvs, pentru a-i cunoaste, merita....in acest context multumesc si artistului grafician care a dat frumusete cartii – dnei Claudia Tache.....dar si editurii Art care a facut posibila materializarea acestui album, incredintandu-ne cea mai eleganta si mai rafinata sigla din cate am intalnit pana acum pe piata publicistica din Romania, sigla editurii Art!

Doua teme mari strabat aceasta carte: Visul si Credinta. Sa stiti ca intre arta si asistenta sociala exista multe asemanari. De pilda, se spune ca Visul celebrului sculptor Constantin Brancusi, pe care cu totii l-am celebrat luna trecuta, a fost sa zboare, de unde si formele sublime, fluide ale creatiilor sale, precum Pasarea Maiastra, si nu doar. Visul asistentului social din Romania este acela de a putea sa-si indeplineasca misiunea: aceea de a-l ajuta pe cel cazut! A doua tema este credinta! Credinta in profesie si credinta in Dumnezeu. M-am bucurat sa constat la majoritatea autorilor importanta credintei in viata si profesie! Fiecare dintre noi purtam in fiinta noastra, in mod implicit sau explicit, Credinta!

Aparitia acestei carti face parte dintr-o campanie mai mare inceputa de CNASR care a debutat la Institutul Cultural Roman cu lansarea Manifestului Asistentului Social. Atunci un prieten ma intreba: daca vom reusi in demersul nostru? Ceea ce i-am raspuns atunci, va raspund si dvs prin faptul ca acum peste doua mii de ani a existat pe lume un tanar Alexandru, foarte ambitios si care a vut un Vis, a avut o viziune. Si chiar daca s-a nascut intr-o tara mica si saraca a ramas in istorie cu numele de Alexandru cel Mare. In copilarie visa sa cucereasca lumea, ceea ce a si reusit, prin ambitie, tenacitate, o buna strategie si generali foarte bine pregatiti! Insa de la Alexandru cel Mare incoace lumea s-a schimbat iar cuceririle de astazi se desfasoara altfel, caci asa cumVictor Hugo spunea: “exista un singur lucru mai puternic decat toate armatele lumii: o idee careia i-a venit vremea”… Cred ca a venit vremea sa redam demnitatea asistentului social!

Va invit pe toti sa avem o idee comuna, un vis comun: valorizarea si respectarea profesiei de asistent social in Romania. Poate fi o realitate a zilei de maine! Si nu uitati: cand Alexandru cel Mare a avut un Vis, a avut o viziune, iar acea viziune l-a cuprins, a cucerit intreaga lume. Atunci cand si-a pierdut viziunea, cand si-a pierdut visul, a pierdut totul. Cand David a avut un vis, o viziune, o credinta, l-a infrant pe Goliat, dar cand si-a pierdut visul, cand si-a pierdut credinta, a pierdut totul! Indrazniti si avantati-va cat de sus va poate duce imaginatia, si-apoi prin credinta, urmati-va Visul, oricare ar fi acela, Visul inimii Dvs!

Doru Buzducea - Presedinte CNASR