O cronică a Galei

Luni 14 martie 2016, la Ateneul Român a avut loc cea de-a treia ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, moment de sărbătoare pentru comunitatea asistenților sociali din România, de celebrare a profesiei de asistent social, eveniment de înaltă ținută organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

Gazda evenimentului a fost doamna Andreea Marin care este alături de noi încă de la prima ediție și care a transformat seara într-o seară de poveste. La fiecare ediție a dat strălucire întâlnirilor noastre, demonstrând de fiecare dată că salutul “Bună dimineața, Prețuieste Viața” face parte deja din povestea asistenților sociali. Andreea este și Ambasadorul Excelenței în Asistență Socială, reușind ca, în decurs de 20 de ani, prin campaniile sociale nenumărate și de anvergură, să schimbe mentalități, să schimbe în bine viețile a zeci de mii de oameni aflați în situații limită de viață, să realizeze conexiuni ce schimbă realități. Un exemplu că "nu există nu se poate"!

Au fost premiați cei mai merituoși asistenți sociali dar și personalitățile care susțin asistența socială. Seara de Gală a avut loc în prezența a peste 800 de persoane, numeroase personalități din toate structurile vieții sociale: guvernamental, legislativ, administrație, neguvernamental, sindical, universitar, mass-media, parteneri din mediul de afaceri, studenți.

Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială este un eveniment unic în România, organizat la nivel național de către Colegiul National al Asistenților Sociali ca parte a unei campanii naționale prin care se urmărește atât punerea în valoare cât și redarea demnității profesiei de asistent social. Nu de puține ori am adus în discuție gloria de care asistența socială se bucura în perioada interbelică, când reprezentam un model de organizare pentru multe țări europene.

În acest sens, în 2015 CNASR a organizat o serie de dezbateri publice și am realizat câteva studii la nivel național, prin care am surprins realitatea dramatică a sistemului social românesc și a beneficiarilor - persoane cu dizabilități, copii instituționalizați, vârstnici, minorități, victime ale violenței domestice, etc. Astfel am venit în completarea studiilor și rapoartelor internaționale și a celor realizate în România care arată clar că s-a ajuns într-un punct mai critic ca oricând, atât din punctul de vedere al numărului celor care au nevoie de asistență socială, cât și din al celor care fac o meserie din a-i ajuta pe cei în nevoie. Situație cu atât mai alarmantă cu cât resursele financiare necesare există deja în bugetul autorităților centrale și locale, precum și cadrul legislativ general ce trebuie nuanțat.

Seara a debutat cu Alexandru Tomescu care a încântat audiența cu acordurile viorii Stradivarius, coborând muzica clasică printre noi pământenii, dovedind încă o dată că este un maestru desăvârsit și un magician nu doar al Sunetului ci și al Cuvântului.
Recitalul de excepție a fost prefațat, dar și contextualizat, într-un mod spiritual ceea ce a dat farmec prezenței scenice tânărului artist de renume internațional!

Domnul Tomescu este promotorul unor turnee artistice ce valorifică alături de latura artistică şi componenta socială, prin numeroase campanii organizate în scopuri caritabile . Are o carieră impresionantă, ce se întinde pe 4 continente şi peste 30 de ţări, fiind considerat drept liderul tinerei generaţii de violonişti români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea charismatică, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale. “Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală” (Prezentare artist pe site-ul Festivaluui Enescu).

Cunoscuta actriță Daniela Nane a oferit un moment artistic emoționant, recitând poezia Ștergarul de Costache Ioanid, mesajul poetic potrivindu-se de minune profesiei de asistent social, o profesie a cărei nobilă misiune este aceea de a ridica pe cel căzut, pe cel aflat în suferință. Credem că visul doamnei Nane ca oamenii, ascultând poezie, să traiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toata generozitatea și noblețea din suflete s-a materializat în seara de Gală.

Seara s-a încheiat tot pe ritmurile muzicii, într-un recital de poveste, de această dată, celebra formație Proconsul ridicând practic sala în picioare…Nu de puține ori, pe scena Ateneului, solistul Bodo a adus cuvinte de laudă la adresa asistenților sociali și a proesiei ce nu-i este străină, artistul implicându-se frecvent în acțiuni de voluntariat ce presupun sprijin concret dar și motivațional tinerilor aflați în situații de risc ridicat. o trupă de pop-rock care declară că "se poate să fim mai buni”, prima trupă din România care a câștigat trofeul Cerbul de aur. În martie anul acesta trupa împlinește 17 ani... La Mulți Ani Proconsul!

În cadrul Galei a avut loc și lansarea în avanpremieră a cărții Asistența Socială: o chemare, o misiune, un destin. Cartea realizată sub formă de album de artă conține istoriile de viață a 30 de asistenți sociali care au reușit în plan profesional și personal, profesioniști ce demonstrează în orice moment că se poate atinge excelența și în asistență socială. O carte inspirațională, de mentorat, ce transmite o nouă perspectivă asupra vieții, o emoție, un gând, o experiență, o poveste de succes, o motivație. Albumul vă propune un exercițiu și o călătorie prin fizica cuantică, povestea vieții fiind deseori folosită în metodologia socială, iar biblioteca vie din paginile acestei cărți este o practică modernă în stiințele sociale aplicate.

Două teme mari străbat această carte: Visul și Credința. Iar între artă si asistență socială există multe asemănări. De pildă, se spune că Visul celebrului sculptor Constantin Brâncuși, pe care cu toții l-am celebrat luna trecută, a fost să zboare, de unde și formele sublime, fluide ale creațiilor sale, precum Pasărea Măiastră, și nu doar! Visul asistentului social din România este acela de a putea să-și îndeplinească misiunea: aceea de a-l ajuta pe cel cazut! A doua temă este credința! Credința în profesie și credința în Dumnezeu. M-am bucurat să constat la majoritatea autorilor importanța credinței! Fiecare dintre noi purtăm în ființa noastră, în mod implicit sau explicit, Credința!

Și aparitia acestei cărti face parte din campania începută de CNASR ce a debutat la Institutul Cultural Român cu lansarea Manifestului Asistentului Social. Atunci un prieten mă întreba: dacă vom reusi în demersul nostru? I-am răspuns prin faptul că acum peste două mii de ani a existat pe lume un tânăr Alexandru, foarte ambițios și care a vut un Vis, a avut o viziune. Și chiar dacă s-a născut într-o țară mică și săracă a rămas în istorie cu numele de Alexandru cel Mare. În copilărie visa să cucerească lumea, ceea ce a și reusit, prin ambiție, tenacitate, o bună strategie și generali foarte bine pregătiți!

Însă de la Alexandru cel Mare încoace lumea s-a schimbat iar cuceririle de astăzi se desfasoară altfel, căci așa cum foarte frumos spunea Victor Hugo: “există un singur lucru mai puternic decât toate armatele lumii: o idee căreia i-a venit vremea”… Credem că a venit vremea ca și în România să redăm demnitatea asistentului social!

Vă invităm pe toți să avem o idee comună, un vis comun: valorizarea și respectarea profesiei de asistent social. Poate fi o realitate a zilei de mâine! Îndrăzniți și avântați-vă cât de sus vă poate duce imaginația, și-apoi prin credință, urmați-vă Visul, oricare ar fi acela, Visul inimii Dvs!

În continuare vă prezentăm cătiva dintre Eroii asistenților sociali, câștigătorii din acest an ai Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială:

  • Alina Gârleanu (Vrancea) - premiul asistentul social al anului 2015;
  • Ștefania Savin (Vaslui) - premiul pentru asistentul social din domeniul protecției copilului;
  • Petruța Anania (Brașov) - premiul pentru asistentul social din domeniul sănătate-servicii medicale:
  • Bogdan Ionuț Stan (Vaslui) - premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități:
  • Cristina Elena Irimia (Iași) - premiul pentru asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanei private de libertate;
  • Radu Țăpescu (Maramureș) - premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii persoanelor fără adăpost
  • Gheorghe Cociorva (Bihor) - premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice și îngrijrii la domiciliu;
  • Marcela Avram (Constanța) - premiul pentru asistentul social din domeniul combaterii discriminării/minorități;
  • Elisabeta-Amalia Draghia (Timiș) - premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii sociale-economie socială;
  • Petru Aboghioaie (Botoșani) - premiul pentru asistentul social din domeniul asistenței sociale comunitare:
  • Ioana Mariu (Iași) - premiul pentru asistentul social din domeniul prevenirii/reducerii riscurilor asociate infecției cu HIV, consumului de droguri și exploatării sexuale;

Categoria personalități care susțin asistența socială:

  • Premiul pentru jurnalism: Raluca Daria Diaconiuc (Radio Iași);
  • Premiul politicianul anului: Doina-Elena Fedorovici (Senator de Botoșani);
  • Premiul instituția anului: Asociatia Vasiliada din Craiova;
  • Premiul personalitatea anului 2015 în promovarea educației și formării în asistența socială: Degi Laszlo Csaba (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca);
  • Premiul de excelență pentru promovarea profesiei liberale de asistent social: George Pleșa (București);
  • Premiul pentru întreaga carieră în promovarea asistenței sociale: Pavel Chirilă (București);
  • Premiul pentru cea mai activă sucursală CNASR: Sucursala Satu-Mare.

Pe anul viitor, la următoarea ediție!

Căci menirea Galei este și aceea de a transforma comunitatea asistenților sociali dintr-una formală, într-una de suflet. Mult mai profundă și mai solidă!